Four Seasons: Έτσι είναι ο νέος Αστέρας Βουλιαγμένης
10-04-2019, 17:00
«Είναι σαν τον μεγάλο έρωτα: μπορεί να περιμένεις αρκετά στη ζωή σου μέχρι να πέσεις πάνω του. Το ίδιο συνέβη με τη Four Seasons και την Ελλάδα. Έπρεπε να περιμένουμε πολύ για να ανακαλύψουμε αυτή τη μαγευτική τοποθεσία και να πούμε το μεγάλο “ναι”».
Ο Σαμ Ιωαννίδης, Έλληνας με καταγωγή από το Άργος, αλλά μεγαλωμένος στο εξωτερικό, ξεχειλίζει από ενθουσιασμό ενώ με ξεναγεί στο πρώτο «ελληνικό» Four Seasons, που άνοιξε τις πύλες του την Παρασκευή στις εγκαταστάσεις του θρυλικού «Αστέρα» στον Λαιμό της Βουλιαγμένης, σε ένα από τα πιο προνομιούχα «οικόπεδα» σε όλη τη Μεσόγειο.
Και ο Ιωαννίδης είναι ο άνθρωπος που επέλεξε αυτό το πανίσχυρο brand name της παγκόσμιας ξενοδοχειακής αγοράς, για να οδηγήσει το Four Seasons της Αθήνας στα μεγάλα λιμάνια της ξενοδοχειακής αγοράς πολυτελείας, συστήνοντας την πρωτεύουσα σε μια κατηγορία πελατών υψηλού εισοδήματος που δεν επιλέγουν πάντα βάσει προορισμού, αλλά κυρίως βάσει καταλύματος.
«Το τηλέφωνό μου δεν έχει σταματήσει να χτυπάει», μου λέει ο γενικός διευθυντής του Four Seasons Astir Palace Hotel. «Είναι τηλεφωνήματα από καλούς και πιστούς πελάτες της εταιρείας από όλο τον κόσμο, που περίμεναν το πρώτο Four Seasons στην Ελλάδα για να κάνουν το βήμα και να επισκεφθούν τη χώρα μας. “Ναι, τώρα μπορούμε να έρθουμε και δεν βλέπουμε την ώρα”. Αυτό είναι το κλίμα», με διαβεβαιώνει ο Σαμ Ιωαννίδης, στέλεχος της εταιρείας επί σειρά ετών, με πυκνό βιογραφικό και σταδιοδρομία σε τουριστικούς προορισμούς υψηλής ζήτησης και κύρους.
Καθώς μετακινούμαστε από λόμπι σε εστιατόρια και από σουίτες σε lounge μπαρ που βλέπουν στον πευκόφυτο παράδεισο του Λαιμού, με τα γαλαζοπράσινα νερά και τους απόμερους κολπίσκους, συνειδητοποιώ ότι το πρώτο Four Seasons στην Ελλάδα δεν είναι απλώς «ένα ξενοδοχείο», αλλά μια μικρή πολιτεία μεσογειακής ευζωίας με δεκάδες σημεία διαφορετικών δραστηριοτήτων, ικανή να σε κρατήσει απασχολημένο για μέρες.
Η νέα εποχή
Όσοι θυμούνται τον παλιό «Αστέρα» ας «κρατήσουν» τα δύο από τα τρία ξενοδοχεία (η έτσι κι αλλιώς παροπλισμένη τα τελευταία χρόνια «Αφροδίτη» έχει ήδη κατεδαφιστεί για να κατασκευαστούν 13 ιδιωτικές βίλες), τα οποία όμως στην πραγματικότητα είναι αγνώριστα. Εδώ δεν μιλάμε για απλή ανακαίνιση, αλλά για δομική ανακατασκευή όλων των υποδομών. Το προτζεκτ παρουσιάζει πολλαπλό ειδικό αρχιτεκτονικό βάρος· την γενική ευθύνη και συντονισμό του έργου είχε το γραφείο του Χάρρυ Κ. Μπουγαδέλη ΑΕΤΕΡ Αρχιτέκτονες. Επιμέρους σημαντικά στοιχεία του συγκροτήματος φέρουν την υπογραφή αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών διεθνούς βεληνεκούς (ανάμεσά τους ο διάσημος ντιζάινερ Meyer Davis ή ο αρχιτέκτονας Martin Brudnizki), αλλά και Ελλήνων, όπως οι Κ-studio των αδελφών Καραμπατάκη ή το γραφείο του Θωμά Δοξιάδη (doxiadis+), το οποίο έχει επιμεληθεί την κηποτεχνική μελέτη· ειδικά οι διαδρομές προς το Spa και τα εστιατόρια είναι σπαρμένες με βότανα και λουλούδια της αττικής γης. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμπεριλαμβάνουμε βότανα που φυτρώνουν στη χερσόνησο στα αιθέρια έλαια του Spa μας και στα πιάτα των εστιατορίων μας», σημειώνει με υπερηφάνεια ο Σαμ Ιωαννίδης. «Επίσης, συνεργαζόμαστε με μικρούς Έλληνες παραγωγούς για να μας παρέχουν φρέσκα προϊόντα, συστατικά, καθώς και ποτά. Ακόμα και οι πρώτες ύλες για την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων ήταν ελληνικές, το μάρμαρο, το ξύλο...»
Το «σαλόνι» της Αθήνας
O «Αρίωνας» (που θα λειτουργεί όλο τον χρόνο) και η «Ναυσικά» (που θα λειτουργεί εποχικά από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο) θα έχουν διακριτή ταυτότητα: το πρώτο είναι πιο κοντά στην κλασική έννοια του ξενοδοχείου, ενώ η «Ναυσικά» έχει περισσότερο χαρακτήρα resort και ίσως αποδειχθεί πιο ελκυστικό σε ένα νεανικότερο κοινό. Ο «Aρίωνας» αντικατοπτρίζει την ελληνική φινέτσα με χαλαρό, αλλά κομψό, ρετρό σχεδιασμό και φιλοξενεί τέσσερα εστιατόρια και μπαρ (το ελληνικό εστιατόριο θαλασσινών Pelagos, το Astron Lounge, το Aristotle’s Cigar Lounge και την Taverna 37, μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα), καθώς και το Spa του συγκροτήματος, το οποίο ενστερνίζεται τη διδασκαλία του Ιπποκράτη, με δέκα δωμάτια περιποίησης και μια καταπραϋντική εσωτερική πισίνα. Ο σχεδιασμός της «Ναυσικάς» αγκαλιάζει την πλαγιά της χερσονήσου που οδηγεί στην ιδιωτική παραλία της, προσφέροντας γαλαζοπράσινη θέα από όλα τα φωτεινά δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους της. Τα τρία εστιατόρια και μπαρ (η ιταλική trattoria Mercato, το χαρούμενο Avra Lounge Bar και το λατινοαμερικανικό grill Helios δίπλα στην πισίνα), μαζί με το γυμναστήριο και τις πολυτελείς μπουτίκ, καθιστούν τη «Nαυσικά» το πλέον ζωντανό σημείο του συγκροτήματος. «Δεν φτιάξαμε ένα “φρούριο” για πλουσίους. Εδώ είναι το νέο “σαλόνι” της Αθήνας, για όλους τους Αθηναίους και τους Έλληνες», επιμένει ο Σαμ Ιωαννίδης και συμπληρώνει ότι σε αυτό το πνεύμα διαμορφώθηκε και η τιμολογιακή πολιτική των κοινόχρηστων χώρων εστίασης. Οι πιο απομονωμένες «καμπάνες» προσφέρουν μια διαφορετική, πιο «ιδιωτική» εμπειρία της πευκόφυτης παραλιακής ζώνης.
Το χαμόγελο του Έλληνα
Την ημέρα που επισκεφθήκαμε το Four Seasons, μόνο λίγες ημέρες πριν από το επίσημο άνοιγμα, όλοι σχεδόν οι χώροι των ξενοδοχείων ήταν πλημμυρισμένοι από νέους ανθρώπους. Βρίσκονταν σε εξέλιξη οι δοκιμές των εγκαταστάσεων (trials) και όλος αυτός ο κόσμος αποδείχθηκε ότι ήταν οι μελλοντικοί υπάλληλοι του συγκροτήματος. Η θετική τους ενέργεια δονούσε την ατμόσφαιρα. «Κάναμε 4.500 συνεντεύξεις με νέους, κατά κύριο λόγο, Έλληνες», μου λέει ο Σαμ Ιωαννίδης και κυριολεκτεί. Τους είδε όλους ο ίδιος αυτοπροσώπως. «Αναζητήσαμε ανθρώπους με το ελληνικό φιλότιμο, με χαρά, με χαμόγελο. Οι τεχνικές δεξιότητες μαθαίνονται, το σημαντικό είναι η διάθεση. Με ρωτούν στελέχη από το εξωτερικό: “Πώς και είναι όλοι τόσο χαμογελαστοί και ευδιάθετοι;”. Και αστειεύομαι: “Βάζω μόνο λίγο ουζάκι στον καφέ τους”. Και πάντα θα γελάσουν δυνατά».
Ο παλιός «Αστέρας» φέρει τη σφραγίδα μιας ολόκληρης εποχής. Οι εγκαταστάσεις που σχεδίασαν πριν από έξι δεκαετίες οι Εμμανουήλ Βουρέκας, Περικλής Σακελλάριος, Προκόπης Βασιλειάδης και Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας έβαλαν τα θεμέλια για τη γέννηση της κοσμοπολίτικης Αθηναϊκής Ριβιέρας. Η άφιξη ενός παγκόσμιου τουριστικού «παίκτη» όπως η Four Seasons ανεβάζει τις μετοχές της ευρύτερης περιοχής. Όταν ζητάμε από τον κ. Σαμ Ιωαννίδη να συγκρίνει τις δύο εποχές, υποστηρίζει ότι τα βασικά στοιχεία της εμπειρίας, όπως η συναρπαστική φύση και οι καταπληκτικές παραλίες, παραμένουν άθικτα. «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που είμαστε μέρος αυτής της ξεχωριστής περιοχής της Αθήνας, που κάποτε αποτέλεσε το σημείο συνάντησης της αθηναϊκής και της διεθνούς ελίτ. Αγκαλιάζουμε αυτή την κληρονομιά, ενώ ταυτόχρονα επιθυμούμε να είμαστε ένα σημαντικό μέρος της σημερινής κοινότητας. Η εταιρεία δεν έχει επενδύσει μόνο στο να δημιουργήσει ένα ξενοδοχείο παγκόσμιας κλάσης, αλλά και στο να ενισχύσει ολόκληρη τη χερσόνησο διατηρώντας –και, όπου είναι δυνατόν, ενισχύοντας– τη φυσική ομορφιά της. Η φιλοξενία, η γαστρονομία και οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες έχουν εμπλουτιστεί με την υπογραφή της Four Seasons, η οποία αφορά την εξαιρετική ποιότητα και πρωτίστως την εξυπηρέτηση, δίνοντας έμφαση στην αληθινή ανθρώπινη επαφή. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας μια αυθεντική αίσθηση της Ελλάδας».
Με μια ματιά
→ 75 στρέμματα πευκόφυτης έκτασης
→ 3 ιδιωτικές παραλίες
→ 303 καταλύματα
→ 61 «καμπάνες»/bungalows
→ 8 εστιατόρια, μπαρ και lounges
→ 3 πισίνες
→ 1 ελικοδρόμιο
→ 650 άτομα μόνιμο προσωπικό
→ 2.000 έργα τέχνης
→ 292 € την ημέρα η τιμή εκκίνησης για ένα δωμάτιο με θέα στα πεύκα
→ 20.000 € μπορεί να φτάσει το κόστος ημερήσιας διαμονής σε μία από τις προνομιούχες σουίτες.
Πηγή: kathimerini.gr.