Ανοίγουν τα καταστήματα και τις Κυριακές στη Γλυφάδα
09-01-2019, 13:00
Ελήφθη η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές, κάνοντας αναφορά σε λόγους δημοσίου συμφέροντος, που συνίστανται στην τόνωση της τουριστικής κίνησης η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Η απόφαση αυτή ήρθε με καθυστέρηση δυο ετών, καθώς από το 2017 είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικράτειας η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και 28 ακόμα φορείς (μικρομεσαίων και εργαζόμενων), ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση του 2017 με την οποία καθορίστηκαν οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές (Μάιος έως Οκτώβριο). Τότε σημειώθηκε μια ανατρεπτική εξέλιξη, καθώς έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις υπέρ της ισχύος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Η απόφαση μπορεί να ελήφθη με οριακή πλειοψηφία, ωστόσο κρίνει συνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές και ανατρέπει την παλαιότερη απόφαση η οποία έκρινε το 2017 αντισυνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές αφορά σε ορισμένες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένες περιόδους του έτους, αναφέρει το ΣτΕ, «έτσι ώστε να μην τίθεται ζήτημα μετατροπής της εξαίρεσης σε κανόνα». Επιπλέον η πλειοψηφία θεωρεί πως δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας καθώς η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως, αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, δηλαδή σε περιφέρειες και περιοχές στις οποίες διαπιστωμένα υφίσταται αξιόλογη - σε εθνική κλίμακα - τουριστική κίνηση.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι περιοχές της περιφέρειας Αττικής και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο, είναι:
- Το τμήμα της Λεωφόρου Ποσειδώνος το οποίο περιλαμβάνεται στους δήμους Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού και Γλυφάδας.
- Η περιοχή του Δήμου Γλυφάδας η οποία εκτείνεται από την Λεωφόρο Βουλιαγμένης έως τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.
- Η περιοχή του Δήμου Πειραιώς η οποία περικλείεται από τις οδούς: Γρ. Λαμπράκη, Ακτή Μουτσοπούλου, 2ας Μεραρχίας, Ακτή Μιαούλη, Ακτή Ποσειδώνος, Ακτή Καλλιμασιώτη, Αλιπέδου, Κέκροπος και Καραολή και Δημητρίου.
- Η περιοχή του Δήμου Καλλιθέας η οποία περικλείεται από τις οδούς Αιγέως, Ευριπίδου, Ζερβού, Αγίας Λαύρας, Κρέμου, Χαροκόπου, Δημοσθένους, Σκρα, Αριστείδου, Ολυμπίας, Ιατρίδου, Πλάτωνος, Σπάρτης, Λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου, Περικλέους, Μεταμορφώσεως, Πραξιτέλους, Ισμήνης, Θαλή, Πεισίστρατου, Πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου έως Λεωφόρο Ποσειδώνος.
- Η περιοχή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου η οποία εκτείνεται από την Λεωφόρο Αμφιθέας έως τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.
- Η περιοχή του Δήμου Αλίμου η οποία περικλείεται από τις οδούς Έλλης, Λεωφ. Ελευθερίας, Θουκυδίδου, Αθανάσιου Διάκου, Κοτοπούλη, Π. Μελά, Επτανήσου, Λεωφόρο Αλίμου και Λεωφόρο Ποσειδώνος.
- Το τμήμα του Ακινήτου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το οποίο λειτουργεί ως Εμπορικό Πάρκο.
- Την περιοχή του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, το οποίο περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, 26ης Οκτωβρίου, Καρατάσου, Ναυάρχου Κουντουριώτου, Λεωφ. Νίκης, Παύλου Μελά, Καθηγητού Αντωνίου Κεραμόπουλου και Στέφανου Τάττη.