Έτσι ανακαλύφθηκαν τα ιαματικά νερά στη Γλυφάδα
26-10-2018, 8:25
Με άρθρο της η «Καθημερινή» αναφέρεται στην ανακάλυψη ιαματικών νερών στην Ελλάδα και στις ευεργετικές τους ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, φέρνοντας ως παράδειγμα τα ιαματικά λουτρά στην Αιξωνή Γλυφάδας.
Υπενθυμίζεται πως η Γλυφάδα προ μηνών έγινε ο πρώτος Δήμος της Αττικής με αναγνωρισμένη θερμή, ιαματική πηγή, με πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή και μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική. Πρόκειται για ένα ακόμη κερδισμένο στοίχημα από το Δήμο Γλυφάδας, ο οποίος πέτυχε να δώσει «σάρκα και οστά» σε ένα όνειρο δεκαετιών, καθώς αναγνωρίστηκε με απόφαση του υπουργείου Τουρισμού και επισήμως ως ιαματική η «πηγή Αιξωνής».
Χαρακτηριστικά, ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, είχε δηλώσει: «Η ύπαρξη «θερμών πηγών» στη Γλυφάδα είχε πάρει περίπου διαστάσεις θρύλου στην πόλη μας. Ήταν ένα θέμα συζήτησης για πολλές γενιές, χωρίς όμως ποτέ κανένας αρμόδιος να πράξει κάτι για να διερευνήσει το θέμα. Αυτήν ακριβώς την απόφαση πήραμε λίγο αφότου αναλάβαμε καθήκοντα ως δημοτική αρχή: Εκπονήσαμε υδρογεωλογικές μελέτες στην περιοχή της Αιξωνής, κάναμε χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις του νερού, ζητήσαμε υγειονομική έκθεση από την Ιατρική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και συνεχίσαμε με αντίστοιχες ενέργειες και πρωτοβουλίες. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε! Η πηγή της Αιξωνής αναγνωρίστηκε ως ιαματική πηγή. Είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί ξεχωριστή αναπτυξιακή προοπτική, πρωτόγνωρη για τα δεδομένα μιας πόλης».
Το ενδεικτικό απόσπασμα της «Καθημερινής» αναφέρει, συγκεκριμένα: «Πώς ανακαλύπτεται μια νέα ιαματική πηγή; «Συνήθως, όποτε γίνεται σεισμός», απαντά ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης, καθηγητής δερματολογίας, νομικός και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής. «Από κάθε νέο ρήγμα της γης αναβλύζει νερό. Όμως, στην Αθήνα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί δεν υπάρχει ανάλογος υδροφόρος ορίζοντας, εκτός από τη Βουλιαγμένη», συνεχίζει.
Και όμως, πριν από έναν χρόνο, ο ίδιος κατά τη διάρκεια έρευνας για το βιβλίο του «Ιαματικός Τουρισμός Θερμαλισμός», τα κείμενα του περιηγητή και γεωγράφου της αρχαιότητας Παυσανία, ο οποίος μιλούσε για μια «ιαματική πηγή για πολλές ιατρικές θεραπείες» στην Αιξωνή, τον οδήγησαν στην Άνω Γλυφάδα. «Γύρισα την περιοχή ρωτώντας παλιούς κάτοικους αν θυμούνταν νερό τριγύρω που να μύριζε, καθώς η πηγή είναι υδροθειούχος. Κάποια στιγμή συνάντησα έναν υπερήλικα, ο οποίος μου είπε “υπήρχε εδώ πηγή που μύριζε σαν κλούβιο αυγό”, δείχνοντάς μου μια πολυκατοικία. Ρωτώντας αν υπάρχει γεώτρηση στο συγκεκριμένο σημείο, οδηγηθήκαμε τελικά μέσα στο δημοτικό γήπεδο του τένις, πάνω από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Είπα να κάνουμε πιο βαθιά τη γεώτρηση. Κι εκεί βγήκε το ιαματικό νερό», θυμάται ο καθηγητής.
Σε συνεργασία με τον Δήμο Γλυφάδας, η πηγή αναγνωρίστηκε επίσημα. Το νερό της είναι βοηθητικό σε μυοσκελετικά νοσήματα, δερματοπάθειες, νευρολογικές και γυναικολογικές παθήσεις. Στόχος είναι τώρα η δημιουργία υποδομών. Σύμφωνα με τον κ. Κουσκούκη, πέρα από το αν θα κατασκευαστούν ή όχι εγκαταστάσεις λουτρών, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το υπάρχον γεωθερμικό πεδίο θα μπορούσε να θερμαίνει φυσικά τις πισίνες ολόκληρου του Δήμου».
Πηγή: kathimerini.gr.