Η κυβέρνηση να παρουσιάσει το πλάνο της για το Ελληνικό
15-12-2017, 14:55

Το δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το ακόλουθο ψήφισμα για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού:

«Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού παραμένει εγκαταλελειμμένος εδώ και 14 χρόνια, από τότε που το διεθνές αεροδρόμιο μεταφέρθηκε στην περιοχή των Σπάτων. Πολλές συζητήσεις, προγραμματισμοί και σχέδια έχουν γίνει για την εκμετάλλευσή του όλη αυτή την περίοδο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, αλλά καμία με την ενεργό εμπλοκή και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Τη Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Στέργιο Πιτσιόρλα με τους Δημάρχους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου, σε σχέση με την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην διεθνούς αεροδρομίου του Ελληνικού. Ο κ. Πιτσιόρλας ενημέρωσε ότι η υλοποίηση της επένδυσης, όπως έχει συμφωνηθεί, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και ότι υπάγεται στα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις της χώρας, όπως αυτές περιγράφονται στο τρίτο μνημόνιο.

Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να παρουσιάσει επίσημα και με κάθε λεπτομέρεια το πλάνο της επένδυσης, ώστε να γίνει σαφής και ξεκάθαρη σε όλους κάθε πτυχή του.

Καλούμε σε κοινή συνεδρίαση των τριών δημοτικών συμβουλίων των αντίστοιχων όμορων Δήμων, ώστε να συζητηθούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, οι εξελίξεις και οι προοπτικές και να ληφθούν αποφάσεις για κοινή δράση. Υπενθυμίζουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια η δημοτική αρχή και φορείς της Γλυφάδας έχουν δώσει αγώνες για την μετατροπή του πρώην αεροδρομίου σε μητροπολιτικό πάρκο, που θα έδινε «ανάσα» σε όλη την Αττική. Στη συνεδρίαση αυτή αιτούμαστε να παρευρεθεί εκπρόσωπος της Πολιτείας και του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και το νέο Δ.Σ. της «Ελληνικό Α.Ε.» για να γίνει ουσιαστική συζήτηση επί του πρακτέου. Καθοριστικός είναι ο ρόλος και η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής, κυρίως για τις συνέργειες και για την εξεύρεση λύσεων και πόρων για ζητήματα της ευρύτερης περιοχής, που συνδέονται με την προσπάθεια αξιοποίησης του Ελληνικού. Η αναλυτική τοποθέτηση του δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας επί της αξιοποίησης θα πραγματοποιηθεί μετά από αυτή τη συνεδρίαση και αφού θα έχουμε πλέον υπόψιν μας όλα τα δεδομένα.

Ο Δήμος Γλυφάδας, με το παρόν ψήφισμα, καταθέτει επίσημα συγκεκριμένες προτεραιότητες και προβληματισμούς, που πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη από όλους:

- Οι ανάγκες των όμορων Δήμων και της τοπικής κοινωνίας πρέπει να προσμετρηθούν κατά τη διαδικασία αξιοποίησης της έκτασης. Πουθενά στον κόσμο καμία ανάλογη διαδικασία δεν πέτυχε αγνοώντας τη βούληση της ευρύτερης «γειτονιάς» μέσα στην οποία πραγματοποιείται.

- Οι όμοροι Δήμοι αναμένεται να επιβαρυνθούν σημαντικά σε πολλούς τομείς (οικιστικό, κυκλοφοριακό, περιβαλλοντικό, κλπ.). Η ανταποδοτικότητα πρέπει να είναι έμπρακτη και να διασφαλίζεται σε βάθος χρόνου, με τη συμμετοχή τους στην «Ελληνικό Α.Ε.». Μία λύση θα ήταν η συμμετοχή τους στην μετοχική σύνθεση της εταιρίας. Άλλωστε, ποσοστό υπέρ του Δημοσίου στην Ελληνικό Α.Ε. είχε προβλεφθεί στην αρχική προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού. Οι Δήμοι εξάλλου επιβαρύνονται έτι περαιτέρω από ανάλογες επενδύσεις μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι «τέλη και συναφή πρόστιμα που με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις έχει αναγνωριστεί η υποχρέωση να καταβληθούν στον οικείο ΟΤΑ εξαιρούνται από τη ρύθμιση και εισπράττονται κανονικά».

- Η ισόρροπη ανάπτυξη της έκτασης είναι μείζονος σημασίας. Πρέπει να δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον και τη νομιμότητα. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την διαφαινόμενη πρόθεση για ογκώδεις οικοδομικές χρήσεις που θα αλλοιώσουν τη φύση και το χαρακτήρα της περιοχής.

- Η αναμενόμενη κυκλοφοριακή επιβάρυνση επιβάλλει την επέκταση της γραμμής 2 του μετρό προς τη Γλυφάδα, καθώς και ένα διαφορετικό μελλοντικό σχεδιασμό για τα αστικά λεωφορεία, με περισσότερα και πιο πυκνά δρομολόγια.

- Πρέπει οπωσδήποτε να εξευρεθεί πρακτική λύση του ζητήματος των απορριμμάτων. Η διαχείριση των απορριμμάτων που θα προκύψουν από την όποια επένδυση απαιτεί τη χωροθέτηση μιας μόνιμης εγκατάστασης, η οποία παράλληλα μπορεί να δώσει μια μόνιμη και ουσιαστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της νότιας Αττικής. Φυσικά και δεν γίνεται λόγος – ούτε καν σκέψη – για «χωματερή», αλλά για διαλογή στην πηγή, για κομποστοποίηση και για τα λεγόμενα «πράσινα σημεία» (green points), που αποτελούν σημεία αναφοράς για πολλούς ευρωπαϊκούς Δήμους και δεν δημιουργούν την οποιαδήποτε όχληση. Επίκαιρο παραμένει και το αίτημα για ίδρυση διαδημοτικού κοιμητηρίου, όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο (4062/12) για το Ελληνικό.

- Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα «κλειστό κλαμπ». Ζητούμε σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στο μεγαλύτερο μέρος του, δηλαδή στην παραλία και στους κοινόχρηστους χώρους που θα διαμορφωθούν.

- Η ανάπτυξη των χώρων πρασίνου πρέπει να γίνει εμπροσθοβαρώς και οι όποιες εργασίες να ξεκινήσουν από εκεί.

- Η ανάπτυξη της περιοχής δεν νοείται χωρίς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την περιοχή, με ποσόστωση υπέρ των ανέργων των όμορων Δήμων.

- Ειδικά για την πόλη μας, είναι απολύτως αναγκαίο να μην μείνει η Γλυφάδα ουραγός των εξελίξεων. Στις επικείμενες συζητήσεις με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς θα θέσουμε επί τάπητος μεταξύ άλλων τις διεκδικήσεις σε σχέση με την έλευση του μετρό, την αλλαγή της χάραξης του τραμ, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και την αναβάθμιση των μαρινών, τη διευθέτηση των ορίων μεταξύ της έκτασης που ανήκει στην «Ελληνικό Α.Ε.» και του Δήμου Γλυφάδας, την ανάπτυξη του Γκολφ Γλυφάδας – ιδίως δε εάν κατασκευαστεί δεύτερο γήπεδο γκολφ εντός της έκτασης του Ελληνικού. Παράλληλα, να επιλυθούν και άλλα ζητήματα όπως η απορροή όμβριων υδάτων στο ρεύμα της Ευρυάλης, κ.ά.

Ο γόνιμος διάλογος, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, για τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση της έκτασης, προς όφελος των πολιτών, της τοπικής και της εθνικής οικονομίας, είναι υποχρέωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τώρα είναι η στιγμή αυτό να συμβεί. Ο Δήμος Γλυφάδας θα είναι παρών στο διάλογο, με πνεύμα γόνιμο και εποικοδομητικό.»