Τα SMS των απαγωγέων Λεμπιδάκη από τη Γλυφάδα και το Λαγονήσι
19-07-2018, 9:55
«Βάση» και στην Αθήνα φαίνεται να είχαν οι απαγωγείς του 54χρονου Κρητικού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη που αφέθηκε ελεύθερος μετά από έξι μήνες ομηρία.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας της υπόθεσης, που παρουσιάζει «Το Βήμα», οι δράστες απέστειλαν τρία από τα SMS (σ.σ τον περασμένο Ιούνιο) προς την οικογένεια του κ. Λεμπιδάκη από τη Γλυφάδα, το Λαγονήσι και την Ανάβυσσο. Ενα εύρημα που προκαλεί σειρά ερωτηματικών για τυχόν άγνωστους συνεργούς των ομήρων στην Αττική, που συνδυάζεται με πιθανό ταξίδι των δραστών στην πρωτεύουσα.
Την ίδια ώρα από τον δικαστικό φάκελο προκύπτει ότι συνολικά οι απαγωγείς απέστειλαν στην διάρκεια αυτών των έξι μηνών «κράτησης» του 54χρονου επιχειρηματία 31 SMS, δύο βίντεο και δύο επιστολές του ομήρου. Στα πρώτα SMS που προβλήθηκαν οι απαιτήσεις για τα 100 εκατ. ευρώ, υπήρξαν αναφορές και για …απεριόριστα χρονικά περιθώρια που έδιναν οι απαγωγείς, οι οποίοι τόνιζαν ότι «δεν βιάζονται». Ακολούθησαν αναφορές τον περασμένο Απρίλιο, με απειλές ότι «όλοι θα βγουν χαμένοι από αυτή την υπόθεση», όπως και υβριστικά SMS περί «βλακών» συγγενών του ομήρου!
Επιπλέον η οικογένεια του κ. Λεμπιδάκη φέρεται να δέχθηκε τηλεφώνημα, προ μερικών μηνών, από άγνωστο άτομο με ξενική προφορά που προχώρησε σε απειλές για άμεση δολοφονία του επιχειρηματία. Παραμένει όμως άγνωστο αν επρόκειτο για έναν από τους απαγωγείς ή για άτομο που προχώρησε σε μακάβρια φάρσα.
Την ίδια ώρα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ερευνούν σοβαρά το ενδεχόμενο η ομάδα αρπαγής του κ. Λεμπιδάκη να μην ταυτίζεται πλήρως με τα άτομα που συνελήφθησαν προ τριημέρου, ύστερα από την απελευθέρωσή του, στο Ρέθυμνο. Κι αυτό γιατί λόγω των ερευνών που είχαν προηγηθεί, οι απαγωγείς φοβήθηκαν ότι έχουν εντοπισθεί και έτσι συνεργάστηκαν και με άλλα πρόσωπα. Οι πολύμηνες έρευνες έγιναν με την καθοριστική συμβολή της Ασφάλειας Αττικής και της Διεύθυνσης Ανάλυσης Πληροφοριών ενώ υπήρχε σχεδόν καθημερινή ενημέρωση του υπουργού κ. Νίκου Τόσκα.
Αρχικό συμπέρασμα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ ήταν ότι τα μέλη του ρεθυμνιώτικου συλλόγου κατά των πλειστηριασμών, ο ιδιοκτήτης νυκτερινού κέντρου κλπ. φαίνεται να μην διαθέτουν καμιά επιχειρησιακή εμπειρία ώστε να προχωρήσουν στην κινηματογραφική απαγωγή του κ. Λεμπιδάκη. Κι αυτό γιατί η απαγωγής ήταν καλά σχεδιασμένη, με «μπλόκο» στον δρόμο, προτεταμένα όπλα, πυρπολήσεις κλεμμένων αυτοκινήτων, ενώ άρτια ήταν οργανωμένο και το σχέδιο διαφυγής, ενώ το τελευταίο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν, ένα τζιπ «Τσερόκι», δεν έχει βρεθεί πουθενά.
Σύμφωνα με το βασικό αστυνομικό σενάριο υπήρξαν άτομα στην ομάδα αρπαγής του κ. Λεμπιδάκη με ποινικό παρελθόν που αποσύρθηκαν στη συνέχεια, με πιθανότερο χρονικό σημείο τον περασμένο Μάιο όταν υπήρξε και η «σιωπή» των 60 ημερών στις επαφές των απαγωγέων με την οικογένεια του επιχειρηματία. Επιπλέον αξιωματικοί διερευνούν το ενδεχόμενο αυτή η πιθανή αλλαγή «σκυτάλης» ή η αποχώρηση ορισμένων εμπλεκομένων, να έγινε μετά από έφοδο της ΕΛ.ΑΣ –στις αρχές Αυγούστου-, στον οικισμό Βράκα της νοτίου Κρήτης.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες, στη διάρκεια που είχαν όμηρο τον κ. Λεμπιδάκη όχι μόνο συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις οφειλετών του Ρεθύμνου, ξυλοκόπησαν δικαστικό επιμελητή, πυρπόλησαν γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ κλπ., αλλά οργάνωσαν και…γλέντι σε τοπικό νυκτερινό κέντρο με δεκάδες οργανοπαίκτες και τραγουδιστές υπέρ ενίσχυσης των θυμάτων των πλειστηριασμών.
Κρίσιμη για όλα αυτά θεωρείται η συνολική μαρτυρία του κ. Λεμπιδάκη –οι απαγωγείς φέρεται να τον άλλαξαν τουλάχιστον 4-5 κρησφύγετα- με μεγάλο ζητούμενο αν είχε αντιληφθεί «αλλαγή προσώπων» στην ομάδα που τον κρατούσε όμηρο. Ακόμη καίριο ερώτημα είναι να διαπιστωθεί αν στην έφοδο της ΕΛ.ΑΣ στον οικισμό Βρακά, ήταν σε γειτονικό σημείο από το σημείο που ερεύνησαν οι αστυνομικοί , χωρίς να γίνει αντιληπτός από αυτούς.
Τέλος, οι αστυνομικοί ερευνούν τον ρόλο του 22χρονου συλληφθέντα από περιοχή της νοτίου Κρήτης που είχε αποφυλακισθεί προσφάτως ύστερα από πυροβολισμούς -στο χωριό Σκαλωτή- εναντίον 59χρονης συγγενούς του. Με πλήρη διερεύνηση των τυχόν επαφών του στις φυλακές. Ακόμη εξετάζουν τον ρόλο ενός 40χρονου Κρητικού που είχε φυλακισθεί για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού, τον Σεπτέμβριο του 2010, σε νυκτερινό κέντρο των Χανίων καθότι είχε βρεθεί δείγμα DNA του στην βόμβα. Όμως στην πορεία απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.