1821: Απαντώντας σε 10 διαχρονικά ερωτήματα
10-03-2024, 15:56

Επιστημονική διάλεξη και Κολοκοτρωνέικα τραγούδια
ΔΕΑΠ Γλυφάδας, Κινηματοθέατρο «Μ.Μερκούρη»
Δευτέρα 11 Μαρτίου - 7:00 μ.μ.
Είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ
«Η επανάστασις η εδική μας δεν ομοιάζει με καμμιάν απ' όσες γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην. Της Ευρώπης αι επαναστάσεις εναντίον των διοικήσεών των είναι εμφύλιος πόλεμος. Ο εδικός μας πόλεμος ήτο ο πλέον δίκαιος, ήτον έθνος με άλλο έθνος...»
«Η αρχηγία ενός Ελληνικού στρατεύματος ήταν μια τυραννία, γιατί ο καθένας έκαμνε τον αρχηγό, τον δικαστή, τον φροντιστή. Κάθε Έλληνας είχε και τα καπρίτσιά του και έπρεπε για να κάνεις δουλειά μ' αυτούς. Άλλον να φοβερίζεις, άλλον να κολακεύεις, άλλον να τιμωρείς, κατά τους ανθρώπους».
«Η μάθησή σας να μη γίνει σκεπάρνι μόνο δια το άτομό σας, αλλά να κοιτάζει το καλό της κοινότητος. Και μέσα εις το καλό αυτό ευρίσκεται και το δικό σας καλό». [Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (Πηγή: Ιστορία Ελληνικού Εθνους, εκδ. Αθηνών)]
Μια ιστορική διάλεξη από την οποία όλοι θα βγουν σοφότεροι, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, 11 Μαρτίου, στις 7:00 το απόγευμα, στο Κινηματοθέατρο «Μ.Μερκούρη» (Γ.Γεννηματά και Ανατ. Ρωμυλίας 123), στο πλαίσιο του προγράμματος του εαρινού εξαμήνου του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΔΕΑΠ) Γλυφάδας. Ενός θεσμού που εισήγαγε πριν από πέντε χρόνια στην πόλη μας ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και αγαπήθηκε πολύ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους, δημότες και μη, είτε αυτοί έχουν εγγραφεί και παρακολουθούν συστηματικά το πρόγραμμα είτε όχι.
Ομιλητής, ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών Μελετών του Πανεπιστημίου Πειραιά Δημήτρης Σταθακόπουλος, ο οποίος είναι ένας προνομιακός παρατηρητής της οθωμανικής και σύγχρονης τουρκικής πραγματικότητας. Έχει το προνόμιο να είναι ένας αφοσιωμένος όσο και δοκιμασμένος ερευνητής του οποίου τα πορίσματα εδράζονται στη μαρτυρία των πηγών. Με μέτρο την ελληνική επιστημονική πραγματικότητα το ιδίωμα αυτό του κ. Σταθακόπουλου τον τοποθετεί στην πρωτοπορία των μελετητών της περιόδου με αξίωση αξιοπιστίας.
Ο ομιλητής θα μας απαντήσει μέσα από πηγές, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τα αρχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε ερωτήματα όπως:
- Υπήρξε κρυφό σχολειό;
- Έγιναν επαναστάσεις πριν από το 1821;
- Η καθιέρωση της 25ης Μαρτίου ως Εθνικής Επετείου το 1838 ήταν αυτονόητη;
Μετά την ομιλία, ο Γιώργης Δαλιάνης με το συγκρότημά του θα τραγουδήσουν τραγούδια του Αγώνα, τα γνωστά ως «Κολοκοτρωνέικα».
Υπεύθυνοι Αντιδήμαρχοι για τη λειτουργία του ΔΕΑΠ είναι η Αντιδήμαρχος Παιδείας Γεωργία Βαμβακερού και ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ορέστης Τσάγκλας. Στη συντονιστική επιτροπή μετέχουν επίσης οι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπαιδευτικοί Δήμητρα Μόσχου και Όλγα Δοξοπούλου.
Τα μαθήματα - διαλέξεις πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο "Μελίνα Μερκούρη" συνήθως Δευτέρες, εκτός εξαιρέσεων οι οποίες αναγράφονται στο πρόγραμμα. Η διάρκειά τους είναι μιάμισης ώρας, από τις 7:00 μ.μ. έως τις 8:30 μ.μ. Τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024.
Δικαίωμα συμμετοχής στο ΔΕΑΠ Γλυφάδας έχουν όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος και ηλικίας, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος και είναι απόφοιτοι Λυκείου. Ο διδασκόμενος δεν υποχρεούται σε καταβολή διδάκτρων ούτε σε αγορά βιβλίων ή σημειώσεων, ενώ όλοι οι διδάσκοντες συμμετέχουν αφιλοκερδώς.
Κατά τη λήξη κάθε εξαμήνου χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους παρακολουθούν το σύνολο των μαθημάτων - διαλέξεων, με δικαίωμα δύο απουσιών ανά εξάμηνο.
Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα σπουδών του εαρινού εξαμήνου και να κάνετε την εγγραφή σας πατήστε εδώ: https://glyfada.gr/index.php/home/page/deappage