Με τη γαλάζια σημαία βραβεύτηκε ξανά η παραλία της Γλυφάδας
15-05-2019, 14:08

Με τη γαλάζια σημαία, το πλέον αναγνωρίσιμο παγκοσμίως οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, βραβεύτηκε για τρίτη συνεχή χρονιά η παραλία της Γλυφάδας. Πρόκειται για μία ακόμα τιμητική διάκριση, που έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών και των έργων του Δήμου Γλυφάδας στο παράκτιο μέτωπο της πόλης.

Η γαλάζια σημαία θα τοποθετηθεί και φέτος στην πρώτη, στη δεύτερη και στην τρίτη παραλία του Δήμου Γλυφάδας, που κατάφεραν να ανταποκριθούν στις πλέον απαιτητικές και αυστηρές προϋποθέσεις των 33 κριτηρίων που θέτει το Πρόγραμμα. Έτσι, η Γλυφάδα διαθέτει για μία ακόμη χρονιά τις τρεις από τις 21 συνολικά γαλάζιες σημαίες σε όλη την Αττική. Σημειωτέον ότι η πρόσβαση σε όλες τις παραλίες του Δήμου Γλυφάδας είναι ελεύθερη.

Οι τρεις γαλάζιες σημαίες που κέρδισε ο Δήμος Γλυφάδας αποκτήθηκαν με κόπο και με πολλές προσπάθειες της δημοτικής αρχής στα τελευταία πέντε χρόνια. Προσπάθειες, που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με την καθαριότητα, την οργάνωση, τη λειτουργία, την πληροφόρηση, την ασφάλεια και τη φιλοξενία των λουομένων, την προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ, την προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου. 

Ενδεικτικό των επιτευγμάτων και των παρεμβάσεων του Δήμου Γλυφάδας στο παράκτιο μέτωπο της πόλης, που είχαν ως αποτέλεσμα τη γενικότερη αναβάθμισή του, είναι το Seatrac που τοποθέτησε εκεί πριν τέσσερα χρόνια. Το Seatrac στην παραλία της Γλυφάδας αγαπήθηκε πολύ και γρήγορα έγινε το πρώτο σε χρήση πανελλαδικά βάσει μετρήσεων κάθε χρόνο, μετρώντας χιλιάδες χρήσεις, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η επισκεψιμότητα στην πλέον φιλική και φιλόξενη παραλία της Γλυφάδας. Με αυτόν το μηχανισμό τα άτομα με αναπηρία μπορούν να μπαίνουν στη θάλασσα χωρίς καμιά βοήθεια και χωρίς να καταστρέφουν τον εξοπλισμό τους. Το Seatrac κατασκευάστηκε για να λειτουργεί ως βοηθητικός εξοπλισμός, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα ώστε να διευκολύνει την πρόσβασή τους στη θάλασσα. Η κύρια ιδέα πίσω από τη δημιουργία του είναι να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα, όπως το κολύμπι, χωρίς καμία άλλη βοήθεια. Ο μηχανισμός αποτελείται από ράγες σταθερής τροχιάς, μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό.

Μάλιστα, δίπλα στο μηχανισμό αυτόν τοποθετήθηκε από τη δημοτική αρχή ειδικός διάδρομος, διαμορφώθηκαν και θέσεις για ΑμεΑ στο πάρκινγκ μπροστά από την παραλία, ενώ κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό είναι έτοιμο να παράσχει οποιαδήποτε σχετική βοήθεια εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Παράλληλα, ο Δήμος Γλυφάδας προχώρησε σε πολλές δενδροφυτεύσεις και στο παραλιακό κομμάτι της πόλης, με τα εκατοντάδες νέα δέντρα που φυτεύτηκαν να δίνουν ένα ακόμα πιο ξεχωριστό χρώμα στο τοπίο.

Επίσης, προχώρησε στην κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων στην παραλία, με τελευταία να γκρεμίζονται τρία παλαιά κτίσματα, καθώς και το εστιατόριο «Σιρόκο». Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει από το 2015, με την κατεδάφιση της Χρυσής Ακτής και αποτελούν σημαντικά έργα ως προς την ολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και το σπουδαίο επίτευγμα που κατάφερε με πολύ κόπο ο Δήμος Γλυφάδας και αφορά στη διοίκηση της παραλίας που, πλέον, είναι στα χέρια του Δήμου. Πλέον, η διοίκηση της παραλίας έχει περιέλθει στο Δήμο Γλυφάδας, με τις συμβάσεις που υπέγραψε η δημοτική αρχή κατόπιν τεράστιας προσπάθειας και διαπραγμάτευσης με το υπουργείο Οικονομικών και με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Χάρη σε αυτές τις συμβάσεις λύθηκε ο «γόρδιος δεσμός» και πλέον ο Δήμος Γλυφάδας διαχειρίζεται ο ίδιος τις παραλίες του, καθώς αυτές δε μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο, όπως συνέβη με τόσα άλλα ακίνητα σε άλλους δήμους της χώρας.